Скреч Карта: Оригинална и Фалшива – Разлики

Скреч карта или в буквален превод „карта за изтриване“ е подарък, предназначен за хора, които обичат да пътуват в чужбина. Производителите на оригиналната скреч карта са лондонската компания за подаръци „Luckies of London“, която става популярна в Европа именно с идеята за производството на първата по рода си географска, карта за изтриване.

Първоначалният вариант на скреч картата представлява гланциран лист хартия, върху който е принтирана световната, политическа карта.

Картата е покрита от слой златисто, скреч фолио, което скрива цветовете и детайлите и, като върху скреч фолиото са изобразени само границите и имената на държавите. Скреч фолиото се премахва от картата, като се изтърква със стотинка (на принципа на изтриване на лотарийните билетчета), а на местата, от които е изтрито, се разкриват всички скрити детайли и цветове на световната карта. Идеята е да изтриете фолиото само от териториите на държавите, които сте посетили, така че да създадете ваша персонална „цветна карта“ на пътешествията си по света, а „забулените“ в златисто фолио места от картата, да ви напомнят за непознатите дестинации, които още не сте посетили.

След невероятния успех на световната, скреч карта, “Luckies of London” правят скреч варианти на европейската карта, както и различни, други версии на световната, скреч карта като луксозният и, мини вариант в черно (Делукс Мини Travel Edition), който е предназначен за пренасяне в багажа или световната карта за изтриване XL вариант, с размер подходящ за поставяне в рамка и окачане на стената. По-късно и още други, специализирани издания като скреч карта – столици, която поставя акцента върху световните столици или скреч карта hello, която ви учи да поздравявате на различни езици.

Скреч картите бързо се превръщат в истински хит сред почитателите на туризма и скоро започват да се появяват най-различни техни имитации. Към днешна дата съществуват имитации на почти всички издания на скреч картите на Luckies. Тук ще разгледаме разликите между имитацията и оригинала на най-популярния модел и предшественик на всички следващи издания скреч карти – създадената през 2009-та година, класическа, световна скреч карта.

Какви са разликите между оригиналната и китайската скреч карта на света?

През последните години скреч картите добиха популярност и у нас и бързо се превърнаха в едни от най-търсените и харесвани подаръци. Логично, в следствие на това, вече има много места, от които може да закупите скреч карта за подарък, но може да останете неприятно изненадани, ако вместо оригиналният продукт, попаднете на неговата имитация. Затова, тук ще разгледаме разликите между световната, скреч карта и нейната имитация и ще ви покажем, как да познаете оригинала.

За разлика от случая с имитациите на скъпи, маркови стоки (като часовници или парфюми), то при имитациите на продукти с по-ниска продажна цена, като скреч картите (чиито цени са в порядъка 35лв.-60лв., според модела), разликите с оригинала са повече от очевидни. Тъй като целта е да се направи максимално евтин продукт, наподобяващ външно оригинала, за имитациите на нискостойностни продукти се използват възможно най-евтините материали, което прави имитацията лесно отличима.

Заблудата в случая може да дойде от факта, че продуктът още не е чак толкова разпознаваем сред потребителите (за разлика от марки като McDonalds и Coca-Cola например, при които за секунди бихме различили имитатора).

При картите за изтриване разликата с фалшификатите далеч не е единствено в производителя. Те се различават по почти всички свои параметри:

 • Размер: Размерът на оригиналната, скреч карта – свят е 81,9 х 58,2см. (разпъната). Докато фалшивата скреч карта е с размери: 88 х 52см.
 • Опаковка: Цилиндърът, в който пристига оригиналната скреч карта е с размери 61 х 6,5см., което го прави по-голям от този, в който пристига фалшивата карта (размерът на фалшивия цилиндър е 54 х 6см). Оригиналният цилиндър е в по-ярки цветове и върху него са изобразени три правоъгълни картинки, поясняващи идеята на картата, които липсват при имитиращата опаковка. Подобно на повечето компании, които държат на качественото на продуктите си, Luckies of London периодично правят малки подобрения в техния дизайн и опаковки. Последното подобрение в опаковката на оригиналната, скреч карта е в начина на отваряне – старият вариант има метални капачки от двете страни на цилиндъра, а по-новата версия се отваря, като самият цилиндър се разделя на две части, малко под средата.
 • Грешки в дизайна: Дяволът е в детайла! При фалшивата карта е допусната грешка – моретата са погрешно покрити със слой фолио за изтриване. На оригиналният модел моретата не могат да бъдат изтрити и ясно се различават от държавите.
 • Качество на материалите: При оригиналната карта е използвана качествена, плътна, гланцирана хартия, а покриващото я скреч фолио има златист цвят и съвсем фина, нежна текстура. На принта върху скреч фолиото, границите на държавите са отбелязани в сребристо, а очертанията на континентите и имената на държавите – в черно. За опаковъчния цилиндър на китайската имитация е използвана по-тъмна, сякаш рециклирана хартия, а листът на картата е по-тънък. Скреч фолиото има по-груба текстура, цветът му е по-кафеникав, а принтът върху скреч фолиото е навсякъде черен.
 • Цветове: Оцветяването на държавите при оригиналната, световна карта за изтриване е в преливащи се цветове от държава – на държава. При китайската имитация, териториите на съседните държави са безразборно оцветени в различни цветове.

Ако се загледаме отвъд очевидното, ще открием много, други разлики – логото е различно (при имитацията, стрелата продължава под глобуса) и още куп щуротии.

Какво рискувате, ако си купите имитация?

Ако купувате за себе си и нямате претенции към качеството, може да заложите на фалшивият вариант, който ще ви спести 10-тина лева. Но ако търсите подарък за специален човек, може да се злепоставите, ако разбере, че сте му подарили ниско качествено копие, при това с неголяма разлика в цената.

Как да познаете оригинала?

Когато пазаруваме онлайн, обикновено разчитаме на снимките да ни ориентират за качествата на продукта, но опита учи, че това, което виждаме на снимките не винаги отговаря напълно на това, което получаваме в реалност. Затова, вместо сляпо да разчитате на снимките, може да се застраховате срещу заблуда, като изрично проверите предоставената информация на сайта за размера, производителя и произхода на скреч картата, които са надеждни, отличителните знаци, че продуктът, който сте избрали е оригиналният.

2 мнения за “Скреч Карта: Оригинална и Фалшива – Разлики”

 1. Здравейте!
  Може ли да ми поясните, защо в сайта на Lookies of London оригиналната скреч карта на света е с размери 82.5 x 59.4 cm, а в dreboliiki.com е 81,9 х 58,2 см. ? И в този български сайт, където казвате, че е партньор на Lookies of London има качена снимка на фалшива карта… Аз на кой сайт мога да се доверя в този случай? Дали просто не правите реклама на dreboliiki.com ?

  Отговор
  • Здравейте, със сигурност https://dreboliiki.com и https://shturo.com продават оригиналните модели на Luckies of London, които са произведени в Англия. Не виждам снимки на фалшивата карта в нито един от тези сайтове. Най-вероятно сте се заблудили, тъй като на снимките картите си приличат.

   Размерите, които гледате в сайта на Luckies са на картата + рамката, както е на техните снимки, докато размерите в dreboliiki и shturo са на картата без рамка.

   Отговор

Вашият коментар